Wéber Kata 2 hozzászólás

November 3-án kerül sor az amerikai elnökválasztásra, amikor az Egyesült Államok lakossága arra szavaz, hogy ki irányítja a következő négy évben a világ legnagyobb gazdaságú országát.

A részvénypiac az egyike, ahol leginkább érezhető lesz ennek az eseménynek a hatása. Nézzük meg, hogy mi történik a tőzsdén a választások alatt, és ezt, hogy építsd be a kereskedésedbe.

Bármennyire is kezd kirajzolódni az előzetes várakozás, ahogy közeledünk a választáshoz, mégis előre nem tudhatjuk, ki vezeti az Egyesült Államokat a következő ciklusban. Aki megnyeri a választást, politikája révén a következő négy évben befolyásolhatja az ország gazdaságát.

Az, hogy két ellentétes politika és gazdasági irányultság szegül egymással szemben, bizonytalanságot, ami persze óhatatlanul megmutatkozik a tőzsdéken. A Bizonytalanság mindig egy negatív faktor volt a tőzsdéken. Ha nem egy konkrét részvényt vagy devizapárt akarsz kereskedni, nézd meg mik azok az index és részvénycsomag cfd termékek.

Ez az év a koronavírus miatt, eleve tele van bizonytalansággal, meglepő monetáris döntésekkel, és egy kiszámíthatatlan válság menedzseléssel. Erre az elnökválasztás csak egy plusz tényezőként nehezedik még.

Az a klasszikus minta, amelye a választások alatt szokott mutatkozni, a megnövekedett volatilitás és az a tendencia, hogy a választásokat megelőző hónapokban oldalazik a piac, majd ezt a választások és az irányok kiderülésével, egy megnyugvás követi most némileg átíródott, a koronaválság miatt.

A tőzsdék időnként kiszámíthatatlanok lehetnek, a bizonytalanságra adott reakció viszont eléggé kiszámítható. Bizonytalan időkben a tapasztalt befektetők alacsonyabb kockázatú befektetésekbe vagy menekülő eszközökbe fektetnek, például aranyba. Ez most duplán mutatkozik meg, hiszen a tavaszi tőzsdei zuhanások kapcsán, eleve történelmi csúcsra emelkedett az arany árfolyama.

VIX – a félelem index

Ami még egy érdekesség ebben a 2020-as választási évben az a VIX index alakulása. Ez a CBOE volatilitás indexe, szokták félelem indexnek is nevezni. Minél nagyobb a bizonytalanság a piacokon, annál magasabb értéket vesz fel, és minél inkább megnyugszik a piac, annál inkább visszaesik az index értéke. 15 környéke a nyugalmi állapot.

Az eddigi választásoknál megfigyelhető volt, hogy 20-akár 25 környékére emelkedett az index, magyarul egy enyhe bizonytalanság lett úrrá a piacokon. Idén viszont tavasszal, a márciusi zuhanások alatt, 65 fölé ment az index, ami csak masszív válságok esetén szokott előfordulni. Azóta viszont visszaesett 30 alá. Ami a tavaszihoz képest egy komoly megnyugvást mutat. Békeidőkhöz képest még mindig magas az érték.

A volatilitás tulajdonképpen az áringadozás mérésének eszköze. A magas volatilitás azt jelenti, hogy a piacon gyakran ingadoznak az árak, míg a nem volatilis piacon mérsékeltebb és ritkább áringadozások lesznek. A felfelé és lefelé ugráló árak gondolata megijesztheti a kezdő kereskedőket. És bár a magas volatilitású kereskedési piacokon minden bizonnyal megnövekedett kockázat áll fenn, de ez hozza közben az igazán jó lehetőségeket is.

Beszéltünk a részvénypiac volatilitásának fokozódásáról az amerikai választások során. A volatilitás azonban csak az árváltozás szintjét közli velünk, és nem jelzi, hogy a tőzsde valóban mennyire teljesít jól.

Ha még kezdő vagy és nem kereskedtél a múltban, akkor most azt ajánlom inkább demo számlán próbáld ki magad mielőtt kockáztatnád a pénzed a tőzsdéken.

Tehát hogyan teljesít a tőzsde a választási években?

1926-ban alakult meg az SP500 index, azóta 23 elnökválasztás volt, bár 1957-ig csak 90 részvény szerepelt az indexben. A Dimensional 2019-es Matrix Book adatai szerint ebből a 23 választási évből 19 pozitív éves hozamot hozott az indexen. Általánosságban elmondható, hogy az SP500 teljesít a legjobban az elmúlt kb 30 évet tekintve, ha a Nasdaq-al illetve a Dow-val hasonlítjuk össze. A Dow az elmúlt hét választási időszakból négyben negatívan teljesített, a Nasdaq, háromszor..

Egy plusz érdekesség így a 2020-as válsággal terhelt választási évhez, hogy az SP500, a márciusi zuhanása után idén április és augusztus között, akkora emelkedést produkált, amit utoljára 1938-ban tudott tenni. 1928 óta a választások előtt hivatalban lévő jelöltek, közel 90% -a nyert, ha az SP500 emelkedett a választásokat megelőző három hónapban. Ahogy írtam az augusztus is kimagasló volt emelkedésben, de szeptemberben volt egy komolyabb visszaesés, amit viszont mára (2020.október.13.-án irom ezt) szinte teljes egészében ledolgozott az index.

Hogyan reagálhatnak a piacok Trump vagy Biden nyerésére?

Ezen a választáson valószínűleg a szokásosnál nagyobb a politikai szakadék a két jelölt között. Többek közt emiatt is, nagyobb volatilitásra számíthatunk, mint a korábbi választásokon.

Amerika alapvetően kettészakadt. Az ország mélyen megosztott mindenben, Trump megítélésétől, és hogy vajon megfelelően kezeli e a víruskérdést, a gazdaság irányán keresztül, a faji igazságtalanságról szóló dolgokkal kapcsolatban, hogy csak párat említsünk… A postai úton történő szavazás minden eddiginél fontosabb, és az elnök próbálkozásai a leveles szavazás visszaszorítására és a távollevők szavazatainak megszámolásának akadályozására azt jelentik, hogy a választás legitimitása heves vitát fog kiváltani, ahogy arról korábban is írtam.

Kétségtelen, hogy a mostani választások kimenetelének következményei messze túl fognak amerikán mutatni. A szavazatszámlálás hetekig elhúzhatja a valós eredményeket. A közvélemény-kutatások szerint a demokrata jelölt (volt alelnök), Joe Biden határozottan vezet, de két szeptember végi közvélemény-kutatás szerint Floridában és Arizonában egyre több szavazó kezdi mégis Trumpot előnyben részesíteni. Tehát az egyetlen dolog, amelyet biztosan felismerhetünk, az az, hogy a választások éjszakáján nagy mozgások lesznek mind a részvényekben, mind devizákban vagy indexekben.

Nagyon ellentétes a két jelölt adópolitikája is. Az egyik fő ok, amiért a részvények szárnyaltak a 2016-os Trump-győzelem után, az adópolitikára gyakorolt ​​lehetséges hatás miatt volt. Trump továbbra is a vállalkozások és a magánszemélyek adójának csökkentésére összpontosít, míg Biden a társasági adók emelését támogatja a társadalmi programok finanszírozása érdekében.

Ilyen helyzetben csak egy dolog biztos, a volatilitás.

2016-ban a közvélemény-kutatások Hillary Clinton győzelmét jósolták. Ám amikor a Trump-győzelem egyre valószínűbbé vált, a Dow 750 pontot esett a pre-market kereskedésben a választások éjszakáján. Viszont a választások utáni napokban a részvények magasabb szintre emelkedtek, sőt, új rekordmagasságot értek el. A választások éjszakáján az EUR / USD 300 pipet emelkedett 1.10-ről 1.13-ra, majd végül visszazuhant, és másnap végül 1.09 közelében zárt 400 pipes zuhanással. Hasonlóan nagy mozgásokat tapasztaltak USD / JPY-ben, ami élesen zuhanni kezdett több, mint 400 pipet, amikor az eredmények egyértelművé váltak, viszont utána pedig fordítva visszadolgozta a zuhanást a következő napon.

Ha Trump győz (republikánus)

Ha Trump nyer, akkor arról azt mondhatjuk el, hogy hagyományosan a Wall Street jól reagál a republikánus győzelmekre. Trump adminisztrációja azonban sok kiszámíthatatlanságot hozott a politikaalkotásba, például hirtelen, előzetes megbeszélés nélkül, a Twitteren keresztül jelentett be szankciókat, tarifákat vagy kereskedelmi tilalmakat. Vannak részvények, amik valószínűleg pozitívabban reagálnak egy Trump-győzelemre – például az energiaipari vállalatok, mint az ExxonMobil vagy a médiacégek, mint a New York Times, vagy a védelemmel foglalkozók, mint pl a Lockheed Martin. Illetve sokan dollár gyengülést várnak, ha Trump nyer, ez pedig a kisebb amerikai exportőröknek kedvez, akik hirtelen versenyképesebbnek tűnnek külföldön.

Trump győzelme esetén a kereskedelmi háború kapcsán jó lehetőség adódhat még Kína shortolására. Még 2016-ban Trump egyik fő kampány ígérete volt, hogy Kína tisztességtelen kereskedelmi politikáját büntetni fogja. Az elmúlt 4 évben ezt az ígéretét be is váltotta. A vámtarifák bevezetése az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatokat az elmúlt évtizedek legmélyebb pontjára vitte, az üzleti tevékenység korlátozása pedig gyakorlatilag hideg háborút eredményezett a két ország között. Ez, a világ második legnagyobb gazdaságával szembeni kemény politika, egy új kritikus hangvételt eredményezett. Biden várhatóan szintén kemény marad Kínával szemben, de közel sem olyan mértékben, mint Trump, aki ha győz, akkor minden remény nagyjából feladható, hogy diplomáciai közeledés indul meg Kína felé.  Kína shortolásának számos módja van. Az ETF kereskedők inverz / SHORT kínai ETF-eket vásárolhatnak. A CFD-kereskedők pedig eladási pozíciókat vehetnek fel a China 50 vagy a HK 50 indexeken, forex kereskedők pedig USD / CNH-en.

Amit még kiemelnék, azok a banki papírok. A banki részvények különösen jól teljesítettek Trump első győzelme utáni első évben. Amikor augusztusban visszaesett a piac, Trump elnök gyorsan felhívta az ország három legnagyobb bankjának vezérigazgatóit, hogy lássa, miként támogathatja a piacot. Míg az alacsony kamatlábak visszaszorítják a bankok mozgásterét, az alacsonyabb adók kilátása újabb áldás lehet ennek az iparágnak. A banki részvények általában jól teljesítenek a republikánus adminisztráció alatt.

Végül minden olyan társaságnak, amelynek Trumphoz kötődik, jól kellene teljesítenie. A Caterpillar és a John Deere két olyan vállalat, amely az elnök határfalának építését támogatja. Ha a második ciklusban megduplázza ezeket az erőfeszítéseket, az mindkét vállalat számára hasznot jelenthet.

Ha Biden győz (demokrata)

Ha Joe Biden alelnök megnyeri a 2020-as választást, az Egyesült Államok politikája jelentősen megváltozik, és ez nagy hatással lehet a befektetési lehetőségekre. A közvélemény-kutatások szerint Biden nyerni fog, de mint 2016-ban láttuk, a közvélemény-kutatások tévedhetnek. A jelölteket félretéve, a részvények rekordmagasságot értek el Trump elnök mandátuma alatt, pedig történelmileg az adatok mást mondanak. A részvények valójában jobban szoktak teljesíteni egy demokratával, mint egy republikánussal. 1945 óta az S&P 500 átlagosan 11,2% -kal emelkedett demokratikus elnöknél, szemben a republikánusoknál 6,9% -kal.

Biden győzelme esetén az egyik legkézenfekvőbb ötlet a brit font eladása lehet. Biden egyértelművé tette, hogy csak akkor lesz kereskedelmi megállapodás az Egyesült Királysággal, ha betartják a nagypénteki megállapodást (Good Friday Agreement) és megakadályozzák a „kemény határ” visszatérését. Ez az egyik kulcsfontosságú kérdés, amely uralja az EU és az Egyesült Királyság közötti Brexit-tárgyalásokat is. A brit kormány az Európai Unióból való kilépése után kedvező egyéni kereskedelmi megállapodásokban reménykedett, de Biden egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok csak akkor megy ebbe bele, ha sikerül megállapodást kötni az EU-val is. Trump egész hivatali ideje alatt támogatta Johnson miniszterelnök EU-ból való kilépésének tervét, és „fantasztikus és nagy” kereskedelmi megállapodást ígért. Még akkor is pozitív maradt, ha az EU és az Egyesült Királyság közötti tárgyalások romlanak. A Brexit, és a második vírushullám plusz néhány üzleti korlátozás komoly korrekciót eredményezhet a fonton.

Biden kampánypolitikájának két sarokköve az infrastrukturális kiadások és a zöld energia. Függetlenül attól, hogy ki nyer, a gazdaság helyreállítása az egyik legfontosabb prioritás. Trump az alacsonyabb adóknak és a kevesebb szabályozásnak kedvez, míg Biden terve szerint a gazdagok és a vállalatok számára magasabb adókat kell előírni, viszont az infrastruktúrába és a tiszta energiába irányuló új beruházásokat kell segíteni. A remény az, hogy ez több millió új munkahelyet teremtene az alsó és középosztály számára, mivel hozzájárulna az országútjainak, hidjainak és autópályáinak korszerűsítéséhez. Azt is megígérte, hogy visszavonja Trump elnök összes döntését a környezetvédelmi előírások enyhítése érdekében. A TESLA lehetne az egyik legnagyobb nyertese ennek.

Amiben még gondolkodhatunk, az egy lehetséges SP500 zuhanás. Jó eséllyel a részvények korrekcióba kezdhetnek a választások után, különösen, ha az eredmények közel vannak egymáshoz, és Trump elnök nem adja át békésen a hatalmat. A befektetők utálják a bizonytalanságot, és a heteken át tartó szavazatszámlálás lehetősége a túlértékelt részvények éles és agresszív korrekciójához vezethet. Szinte azonnal, egy Biden győzelem esetén, a közgazdászok a magasabb társasági adó kilátásairól és a banki és az energiaszektorra vonatkozó szigorúbb szabályozásokról beszélnek.

Választás és IPO-k

A magáncégek a november 3-i választási nap előtt sokan sietnek tőzsdére lépni, IPO-t indítani. Ezen a héten 10 új részvény debütál az NYSE-n és a NASDAQ-on.

Ráadásul hamarosan az ANT cégcsoport is tőzsdére kerül, ami a történelem legnagyobb IPO-ja is lehet a várakozások szerint.

A legújabb IPO-k között van olyan, ami 197% -ot emelkedett az első 24 órában, de olyan is ami 201%-ot vagy akár 249%-ot.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a tőzsdei volatilitás növekedni fog az elnökválasztás kapcsán viszont egy rövid ideig nem biztos, hogy jönnek majd ki új IPO-k a várható bizonytalanság miatt, november első pár hetében. Ezért van az, hogy 15 vállalat már elindította az IPO-t 2020-ban. És további 10 részvényen várhatóan ezen a héten indul meg a kereskedés.

Ezen a héten, több technikai és orvosi / biotechnológiai cég indítja el az IPO-ját. Nézzünk meg közülük 3-at:

  • Az Eargo (NASDAQ: EAR) egy orvostechnikai eszközökkel foglalkozó vállalat, amely szinte láthatatlan hallókészüléket gyárt. A társaság 100 millió dollárt tervez bevonni a befektetőktől és 600 millió dolláros az értékelése.
  • Az Array Technologies (NASDAQ: ARRY) napelemes rögzítő rendszereket gyárt. A társaság 675 millió dollár előteremtését tervezi, a vállalatot, pedig 2,5 milliárd dollárra becsülik.
  • A Miniso Group (NYSE: MNSO) egy kínai diszkont kiskereskedő, aki életmód- és berendezési cikkeket árusít. A társaság azt tervezi, hogy felveteti magát a NYSE-be, és 532 millió dollárt gyűjt be, a cég értékét pedig 5 milliárd dollárra értékelik.

A Szilícium-völgy és a Wall Street legjobb befektetői azonban nem várják meg az IPO-kat. Ehelyett felkutatják a részvényeket a magánpiacon, mielőtt egy társaság tőzsdére kerül. Ez lehetővé teszi számukra, hogy filléreket jussanak hozzá a részvényekhez. Ráadásul hatalmas részesedéseket tudnak így szerezni maguknak.

A piac attól tart, hogy a 2020-as választások eredményét vitatni fogják. Valójában Trump elnök azt mondta, hogy a választások után nem megy bele a békés hatalomátadásba, ha veszít. Trump aggódik a levélszavazások megbízhatatlansága miatt, ami szerinte széleskörű választói csaláshoz vezethet. Másrészről, abban sem lehetünk biztosak, hogy Biden elfogadja majd az eredményeket, ha meg Ő veszít.

A Wall Street gyűlöli a bizonytalanságot. A nyilvános megjegyzések, pletykák, twitter posztok pedig kétségeket ébresztenek abban, hogy mi lesz a választásokkal.

Vessünk egy pillantást a Wall Street-i fejesek néhány megjegyzésére.

  • “Nem hiszem, hogy a piac készen áll arra, hogy újra jelentősen emelkedjen, amíg a választások eredményét meg nem határozzák, pluszban amíg az oltás kérdés meg nem oldódik” – mondta Byron Wein a Blackstone-tól.
  • “A szoros választási eredmény, lenne a legroszabb kimenetel a piacok számára, ami bosszúságot, jogi kihívásokat és törvényi bénulást eredményez, tekintettel a jelenleg zajló globális járványra” – írta a JP Morgan tájékoztatója.
  • „A piaci árak potenciálisan nagyobb kockázatnak vannak kitéve a választások utáni időszakban, mint a választások napján. Nem emlékszem olyan időszakra, amikor az amerikai állampolgároknak aggódniuk kellett volna korábban a békés hatalomátadás miatt, és hogy a pártoknak kétségei lennének a választási eredmények elfogadásával. ”- mondta Steve Sosnick, az Interactive Brokers munkatársa.

Végül a tőzsde és az IPO-k boldogulni fognak, akár Trump nyer, akár Biden. Amire azonban a piac valóban vágyik, az a stabilitás, ennek meg kell majd születnie. Így majd novemberben a magáncégek habozhatnak IPO-t indítani, ha túl magas volatilitás áll fenn, illetve különösen, ha ez a volatilitás a tőzsde csökkenéséhez vezet.

A jelenlegi IPO lista 164 vállalatot említ. Ezek a magáncégek már bejelentették, hogy tőzsdére lépnek. És egyszerűen a SEC és a tőzsdék jóváhagyására várnak. Mindössze három hét van hátra a választások napjáig. Arra számíthatunk, hogy ebben az időkeretben legalább 30 vagy 40 új cég debütál. Tehát megéri felkészülni egy forgalmas IPO szezonra.

— 2 Comments —

  1. Ez nagyon érdekes volt. Nagyon jó áttekintő összefoglalás több szempontból. De most akkor hogyan tovább ? Az IPO-k a biztosak jelenleg?Most még szabad részvénybe beszállni ?Vagy kivárni ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük