Wéber Kata Nincs hozzászólás

A McAffee nevet szinte mindannyian ismerjük. Sokan azért, mert a számítógépünket ez a vírusirtó védi, sokan pedig, a cég névadójáról hallottak többször, a botrányhős software guru John McAfeeről.

Mielőtt belemennénk az IPO és a cég részletezésébe, vessünk egy pillantást az említett Úrra, és hogy mi köze is van a céghez.

John McAfee

1987-ben alapította meg a McAfee Associates szoftvercéget, amelyet mindössze 1994-ig vezetett, amikor is felmondott a cégtől. A McAfee Associates első nagy sikerei az alapító, McAfee első kereskedelmi forgalomba hozott víruskereső szoftveréhez kötődnek, viszont mára már a cég számos vállalati biztonsági szoftvert állít elő.

A vállalatot az Intel 2011-ben vásárolta meg, majd 2017-ben a TPG Capital többségi tulajdonába került, bár a szoftver még mindig a McAfee márkanevet viseli.

McAfee vagyona 2007-ben tetőzött kb 100 millió dollárral, mielőtt a 2007–2008-as pénzügyi válságban befektetései komolyan zuhanni kezdtek.

A McAfee Associates elhagyása óta megalapította többek között a Tribal Voice (a PowWow chat program készítői), a QuorumEx és a Future Tense Central vállalatokat, valamint vezető szerepet töltött be többek között az Everykey, az MGT Capital Investments és a Luxcore nevezetű társaságokban. Személyes és üzleti érdekeltségei közé tartoznak: okostelefonos alkalmazások, a kriptovilág különböző szegmensei, a jóga és a növényi antibiotikumok. Sokáig tartózkodott Belize-ben, de 2013-ban visszatért az Egyesült Államokba. McAfee politikai aktivista is. 2016-ban és 2020-ban sikertelenül kérte a Libertarian nevezetű pártja jelölését az Egyesült Államok elnöki posztjának elnyeréséhez.

Viszont nincs 2 hete, hogy 2020. október 6-án letartóztatták Spanyolországban adócsalási vádak miatt. A vádakat röviddel azután tették közzé, hogy az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) szerint, McAfee állítólag 23 millió dollárnyi bitcoint és ethereumot kapott azért, hogy ICO-kat (Initian Coin Offerin, ez a közösségi finanszírozás egy speciális, blokklánc alapú fajtája) népszerűsítsen, de adót ezek után sem fizetett. A cybergurut tíz vádpont alapján csuknák le, összesen akár 30 évet is kaphat.

Az IPO

Az S-1 regisztrációs nyilatkozata szerint a McAfee (MCFE) 759 millió dollár összegyűjtését tervezi A-osztályú részvényeinek tőzsdei bevezetésével.

A cég cyberbiztonsági és végpont biztonsági szoftvereket és szolgáltatásokat nyújt a fogyasztók és a vállalkozások számára világszerte.

Az MCFE határozottan magas bevételnövekedést és remek egyéb pénzügyi mutatókat produkál, viszont nagyon magasak az adósságterhei, kérdés ez elég lesz-e egy sikeres IPO-hoz ebben az egyre gyorsabban növekvő iparágban.

Vállalat és technológia

A kaliforniai székhelyű San Jose-i McAfee számítógépes behatolás-észlelő és -védő szoftver fejlesztése céljából alakult a fogyasztói és vállalati piacok számára világszerte.

2011-ben a McAfee-t felvásárolta az Intel (INTC).

2017-ben az Intel átalakította a McAfee-t egy LLC-re (korlátolt felelősségű társaság), és megtartott belőle 49% tulajdonrészt.

51% -os tulajdonjogot a TPG és a Thomas Bravo magántőke-társaságok szereztek 4,2 milliárd dollár értékben. Abban az időben a TPG megállapodott 1,1 milliárd dolláros tőke befektetésében. Thomas Bravo, a technológia-központú kivásárló üzlet kisebbségi befektetőként csatlakozott a tranzakcióhoz.

A McAfee önálló vállalatként kezdte meg működését 2017-ben, az Inteltől és minden mástól elkülönülve.

A céget Peter Leav elnök-vezérigazgató vezeti, aki 2020 februárja óta dolgozik a cégnél, korábban a BMC Software vezérigazgatója és a Polycom vezérigazgatója volt.

Június 2-án világszerte több mint 6850 embert foglalkoztatott a cég.

A vállalat elsődleges termékei a következőkben segítenek:

 • Számítógépes végpontvédelem
 • Identitásvédelem
 • WiFi védelem
 • Magánélet (privát használat) védelem

2020. június 27-én a menedzsment közölte, hogy fogyasztói szolgáltatásai több mint 600 millió eszközt védtek szerte a világban, legnagyobb ügyfelei között pedig kormányzati és vállalati ügyfelek is voltak.

Ügyfél / Felhasználó szerzés

A cég közvetlen értékesítői foglalkoznak a vállalati és kormányzati felhasználókkal, míg a kisebb piaci szereplőkkel, partnereik tartják a kapcsolatot.

A lakossági ügyfelek egyénileg, egy online folyamaton keresztül regisztrálhatnak a cég szoftverére és szolgáltatásaira.

Az értékesítési és marketing költségek a teljes bevétel százalékában csökkentek a bevételek növekedésével. Ennek a hatékonysági rátája, amely azt határozza meg, hogy hány dollár további új bevételt generálnak az egyes értékesítési és marketingköltségek, nagyon jó eredményt mutatnak.

A 40-es szabály, az egy szoftveripar ökölszabály, amely szerint mindaddig, amíg a bevételek együttes növekedési üteme és az EBITDA (adózás előtti eredmény) százalékos aránya megegyezik, vagy meghaladja a 40% -ot, a cég elfogadható növekedési pályán halad. Az MCFE legfrissebb számítása 23% volt 2020. június 30-án, így a cégnek azért még van min fejlődnie.

Piac és verseny

A Grand View Research 2020-as piackutatási jelentése szerint a kiberbiztonsági szoftverek és szolgáltatások globális piaca becslések szerint 2019-ben 157 milliárd dollár volt, de ez 2027-re duplázódik és várhatóan meghaladja a 300 milliárd dollárt.

Ennek a várható növekedésnek a fő mozgatórugói: a számítógépes fenyegetések állandó változása, a bonyolultabb fogyasztói és vállalati szoftverkövetelmények, és az infrastruktúrák folyamatos változása.

Ezenkívül a vállalati informatika felhőalapú alkalmazásokba való átszerveződése is jelentős új lehetőségeket teremt az új szolgáltatások számára.

Az alábbiakban bemutatjuk az Egyesült Államok várható kiberbiztonsági növekedését, az egyes komponensek szerint:

A McAfee legújabb pénzügyi eredményei a következőképpen foglalhatók össze:

 • Növekvő bevétel
 • Növekvő bruttó nyereség és bruttó fedezet
 • Erősen megnőtt az operációs eredmény és az operációs haszonkulcs
 • Növekvő cash flow a műveletekből

2020. június 27-én a McAfee 257 millió dollár készpénzzel és 7,8 milliárd dollár teljes tőkével rendelkezett.

Az IPO részletei

A McAfee 759 millió dollár bruttó bevételt kíván előteremteni az A-osztályú részvények 37 millió darabos tőzsdei bevezetéséből, részvényenként 20,50 dolláros középárfolyamon.

A részvényeket 19 és 22 dollár közötti szeretnék indítani a Nasdaq-on, „MCFE” ticker név alatt.

Az A és B osztályú részvényesek, részvényenként egy szavazatra jogosultak.

Tizennyolc jegyző szerepel, akik az ügyleten dolgoznak, köztük van pl. a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, a TPG Capital, a Bank of America Securities és a Citigroup. A jegyzőknek lehetőségük van további 5,55 millió részvény megvásárlására tőzsdei bevezetési áron (ezt a gyakorlatot „greenshoe opciónak” nevezik).

Tulajdonképpen ez a McAfee második IPO-ja lenne. 2011-ben az Intel privátban vitte magával a McAfee-t.

Sikeres tőzsdei bevezetést feltételezve a vállalat IPO-n belüli vállalati értéke megközelítőleg 13,3 milliárd dollár lenne.

 • A forgalomban lévő részvények aránya körülbelül 8,57% lesz.
 • A menedzsment tervei szerint az IPO nettó bevételét a következőképpen fogják felhasználni:
 • körülbelül 525 millió dollár a második zálogfizetési hitelükkel kapcsolatos összes fennálló kötelezettség visszafizetésére.
 • Egy végső kifizetés, amely becslések szerint kb 22 millió dollár lesz a Szponzoraik és az Intel egyes leányvállalatainak kifizetésére.
 • A fennmaradó részt forgótőke és egyéb általános vállalati célokra, ideértve a kiegészítő termékek, technológiák, megoldások vagy vállalkozások beszerzését vagy befektetéseit is, bár jelenleg nincsenek kötelezettségvállalásaik vagy megállapodásaik semmilyen felvásárlás vagy beruházás megkötésére.

A McAfee állami tőkét is keres jelentős adósságterheinek kifizetésére.

A társaság pénzügyi mutatói komolyabb bevételnövekedést mutatnak, növekvő működési eredményeket és erős szabad cash flow-t.

Az értékesítési és marketing költségek a teljes bevétel százalékában csökkennek; értékesítési és marketing hatékonysági rátája a Covid-19 járvány ellenére stabil.

A biztonsági szoftverek és a fogyasztók és a vállalkozások számára nyújtott szolgáltatások piaci lehetősége nagy, és várhatóan jelentős ütemben fog növekedni, ezért ez is támogatni fogja a  McAfee további növekedését.

A MCFE jelentős adósságterhelést és szokatlan struktúrát képvisel abban az értelemben, hogy két magántőke-társaság többségi tulajdonában van, ugyanakkor 49% -át még mindig az Intel birtokolja.

Jó esélyei lehetnek a McAfee-nek a gyors növekedésre, hisz az iparág, amiben képviseli magát várhatóan kb évi 10% -kal nő az elemzők szerint, viszont a MCFE eddig csak 8,52% -os növekedést produkált, ami lassabb, mint az iparág átlagos várakozása, tehát van hova fejlődnie.

Várható dátum az IPO elindulására: 2020. október 21.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük