Wéber Kata Nincs hozzászólás

Az Airbnb tőzsdei bevezetését lássuk ésszerűen, még mindig 3 kockázata van a befektetőknek, amelyekre figyelniük kell

Az Airbnb ezen a héten debütál a nyilvános piacon

Az Airbnb ezen a héten debütál a nyilvános piacon, amelynek célja 26,4 és 29,8 milliárd dollár közötti értékbecslés. Ez egy ésszerűen értékelt tőzsdei bevezetés David Trainer, a New Constructs alapítója és vezérigazgatója szerint.

“Ellentétben más közelmúltbeli tőzsdei bevezetéssel és számos olyan tőzsdével, ahol az értékelések a legmagasabb szintűek, az Airbnb-nek megalapozott útja van a jövedelmezőség felé” – mondta egy friss jegyzetben Trainer.

Az elemző hozzátette, hogy a befektetőknek óvatosnak kell lenniük a vállalatot érintő kockázatokkal kapcsolatban, ideértve az Airbnb állami és helyi szabályozásnak való kitettségét, amely korlátozhatja a lakásmegosztási üzletet.

AZ IPO

Az Airbnb a héten várhatóan tőzsdére lép, a részvények forgalmazását a tervek szerint csütörtökön kezdik meg. A lakásmegosztó cég darabonként 44–55 dollár közötti árkategóriára törekszik, ami 26,4–29,8 milliárd dollár közötti értéket jelentene. Ezt a kezdeti részvény érték sávot, azóta emelték és már inkább 56-60 dollár között tervezik a kereskedés megindítását.

A részvényelemzőj elmondta, hogy ha az Airbnb fenntartja bevételeinek növekedését a pandémia előtt látottakhoz hasonlóan, miközben csökkenti marketing költségeit, akkor azt mintegy 28 milliárd dollárra becsülik, ami az IPO árfolyamának középpontja.

Ha a cég megduplázza a költséghatékonyságot, miközben visszaforgatja a bevételét, illetve ha az egyik legjövedelmezőbb utazási cégnek, a Booking Holdingsnak megfelelő nyereségességet ér el, az Airbnb értéke akár 58,7 milliárd dollár lehet – tette hozzá.

Trainer kiemelte, hogy az Airbnb rendelkezik a legnagyobb gyűjtő platformmal számos versenytársa számára a szobaárak listájához, és ki is használja a méretét. Minél több adatlap található a platformon, annál több fogyasztó fog odafordulni az Airbnb-hez, amely viszont több ingatlantulajdonost ösztönöz a platformon történő vendéglátásra, hogy ott elérjék a legnagyobb közönséget.

“Minden új tőzsdei bevezetéssel könnyebbé és elméletileg olcsóbbá válik a felhasználók bevonzása, és fordítva” – mondta Trainer.

Hozzátette, hogy a vállalatnak további előnyei származhatnak azokból a fogyasztókból, akik a koronavírus terjedése miatt inkább az ilyen lakásokat részesítenék előnyben a hotelek helyett a rövidebb tartózkodásaikhoz.

Az Airbnb odafigyel a helyi, állami és országos előírásokra a rövid távú otthonok biztosításával kapcsolatban. Az Airbnb IPO beadványában megjegyezte, hogy a közelgő New York-i szabályozás (bevételeinek 2% -a 2019-ben) árthat a bevételeknek, ha a házigazdák elhagyják az Airbnb-t, mert nem akarnak megfelelni az új előírásoknak – mondta az elemző.

Trainer azt is elmondta, hogy a befektetőknek óvatosnak kell lenniük az Airbnb pénzügyi helyzetével kapcsolatban, mivel sem a menedzsment, sem az auditorok nem vizsgálták/értékelték a cég pénzügyi ellenőrzéssel kapcsolatos belső ellenőrzését.

Végül Trainer szerint gyanús, hogy a bennfentesek megpróbálják “a részvényeket eldobni” a lakossági befektetőknek. Azt mondta, hogy “a korai befektetők és alkalmazottak nyomást gyakoroltak az Airbnb vezérigazgatójára, hogy idén tőzsdére lépjen, mivel jövőre elveszítik részvényopcióikat”, rámutatva a Wall Street Journal jelentésére.
(Business Insider)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük